Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Φόβοι για οικολογική καταστροφή μετά το ναυάγιο

«Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε» λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας 

 Φόβους για οικολογική καταστροφή μετά το ναυάγιο του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia κοντά στο ιταλικό νησί Τζίλιο, εξέφρασε σήμερα ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Κοράντο Κλίνι. 

  «Ο κίνδυνος για το περιβάλλον στο νησί Τζίλιο είναι ιδιαίτερα αυξημένος και πρέπει επειγόντως να επέμβουμε. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε διαρροή του καυσίμου στη θάλασσα. Εργαζόμαστε πάνω στο θέμα αυτό. Αυτός είναι ο εφιάλτης μας από εκείνη τη νύχτα» εξομολογήθηκε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa. 

 Ο υπουργός ανέφερε ότι οι δεξαμενές του πλοίου είναι γεμάτες με παχύρρευστο, βαρύ πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που μπορεί να καταλήξει στον πυθμένα, ενδεχόμενο καταστροφικό. 

 Φοβούμενος το χειρότερο, ο Κλίνι εξήγησε ότι το καύσιμο αυτό μπορεί να διασκορπιστεί στη θάλασσα, μολύνοντας μια εξαιρετική ακτή με τις γνωστές στις περιπτώσεις αυτές επιπτώσεις για τη θαλάσσια πανίδα και τα πουλιά. 

 «Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε σε περίπτωση διαρροής στη θάλασσα. Όταν μπορέσουμε, θα αντλήσουμε το καύσιμο από τις δεξαμενές. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την επαπειλούμενη ισορροπία του πλοίου», πρόσθεσε ο Κλίνι. 

 Για τον υπουργό προτεραιότητα παραμένει η διάσωση επιζώντων. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να απομακρύνουμε το πλοίο το οποίο κλείνει την είσοδο του λιμανιού και αποτελεί οικολογικό απειλή και πρόβλημα για τον τουρισμό», τόνισε ο Κλίνι.