Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

To τέρας του Λοχ Νες είναι… παλίρροια!

Μια νέα ανατρεπτική θεωρία για το τέρας του Λοχ Νες ρίχνουν στο τραπέζι Βρετανοί ειδικοί. 

Όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει κάποιο μυστηριώδες ον που κινείται στην λίμνη αλλά ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που κινεί περίεργα τα νερά και τα ανασηκώνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι κάτι μεγάλο κινείται εκεί.  

Η «μαγική» παλίρροια 

 Επιστήμονες του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας (NOC) παρατήρησαν τις παλίρροιες της λίμνης χρησιμοποιώντας μια μέθοδο μέτρησης και ανάλυσής τους που ανέπτυξαν οι ίδιοι και είναι πολύ υψηλής ακρίβειας. 

 Όπως αναφέρουν, το φαινόμενο της παλίρροιας στη διάσημη σκοτσέζικη λίμνη έχει χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε καμία άλλη λίμνη στη Δυτική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλξη τόσο της Σελήνης όσο και του Ήλιου ανασηκώνει την επιφάνεια της λίμνης κατά περίπου 1.5 χιλιοστό. Όπως λένε, αν κάποιος βρίσκεται μέσα σε μια βάρκα εντός της λίμνης κατά την διάρκεια της παλίρροιας δεν πρόκειται να αντιληφθεί το περίεργο φαινόμενο. Όμως η κίνηση των υδάτων είναι τέτοια που αν κάποιος κοιτάζει τα νερά από απόσταση θα νομίσει ότι κάτι υπάρχει εκεί. 

 Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι ολόκληρη η Βρετανία ανασηκώνεται μερικά εκατοστά κάθε 12 ώρες και 25 λεπτά εξαιτίας της κίνησης των ωκεάνιων ρευμάτων που φτάνουν στις ακτές της και στην συνέχεια η χώρα «επιστρέφει» στην θέση της. Σημειώνουν ότι η μέθοδος που ανέπτυξαν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρατήρηση και μελέτη και άλλων λιμνών σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρωθούν στοιχεία για το πώς ο φλοιός της Γης παραμορφώνεται από την κίνηση των ωκεανών. 

 ΠΗΓΗ: BHMA SCIENCE