Translate this blog

Sunday, February 12, 2012

Ένα σπίτι ιδανικό για τις… πλαγιές!

Όταν πρόκειται για τη σχεδίαση κατοικιών, οι αρχιτέκτονες δεν είναι λίγες οι φορές που ακολουθούν «αντισυμβατικούς» δρόμους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πελατών τους ή να παρουσιάσουν στον κόσμο την… άλλη πλευρά του design!
Στην δεύτερη περίπτωση ανήκει και η αρχιτεκτονική εταιρεία Mobius Architects, που εδρεύει στην Κρακοβία της Πολωνίας, παρουσιάζοντας μια ασυνήθιστη κατοικία. Το περίφημο «The Edge House» είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομά του (με μια δόση υπερβολής, θα έλεγα!): Σπίτι στην άκρη του… βράχου, του βουνού, του λόφου…
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η απότομη κλίση της στέγης, τόσο πολύ, μάλιστα, που το σπίτι μοιάζει να είναι εντελώς πλαγιαστό! Αποτέλεσμα κάποιας φυσικής καταστροφής, σεισμού, λοιμού και καταποντισμού του κόσμου, δεν ξέρω!
Γιατί οι αρχιτέκτονες μπορεί να προσπάθησαν να τηρήσουν τους αρχιτεκτονικούς… νόμους που επιβάλλουν ότι η κλίση της στέγης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30 μοίρες, αλλά μάλλον το παράκαναν λίγο… Άλλωστε στο όνομα του design, όλα επιτρέπονται (ή σχεδόν όλα, τουλάχιστον!).
Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και πρωτότυπο, αφού το εν λόγω σπίτι κατασκευάστηκε στην πλαγιά ενός ασβεστολιθικού λόφου στην Κρακοβία προσφέροντας στους ιδιοκτήτες τη μοναδική ευκαιρία να βλέπουν τον κόσμο λίγο… πλαγιαστά!

No comments:

Post a Comment