Οι επιπτώσεις στην υγεία από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας φαίνεται να είναι σχετικά μικρές χάρη στην έγκαιρη εκκένωση της περιοχής, όπως δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR).
Επίσης το γεγονός ότι κάποιες ραδιενεργές εκπομπές εξαπλώθηκαν πάνω από τον ωκεανό και όχι σε κατοικημένες περιοχές συνέβαλε στον περιορισμό των επιπτώσεων, όπως επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Βάις της UNSCEAR.
«Όσον αφορά τις δόσεις που έχουμε εντοπίσει από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον πληθυσμό (...) είναι πολύ μικρές», δήλωσε ο Βάις στο Ρόιτερς. Αυτό οφείλεται εν μέρει «στην έγκαιρη εκκένωση».
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Βάις μίλησε στο περιθώριο μίας συνάντησης 60 διεθνών ειδικών στη Βιέννη, οι οποίοι θα αποτιμήσουν την έκθεση στην ακτινοβολία και τις επιπτώσεις στην υγεία του ιαπωνικού πληθυσμού μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο εδώ και 25 χρόνια.
Περίπου 80.000 άνθρωποι που έμεναν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την πυρηνική καταστροφή που ακολούθησε τον σεισμό 9 βαθμών που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου στην Ιαπωνία.
Ο Βάις επεσήμανε ότι Ιάπωνες ειδικοί που παίρνουν μέρος στη συνάντηση είπαν πως δεν έχουν αντιληφθεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, σε αντίθεση με την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία.
«Αυτό που είδαμε στην Ουκρανία - ανθρώπους να πεθαίνουν από την υπερβολική έκθεση, κάποιους εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο να πεθαίνουν πολύ σύντομα - τίποτε παρόμοιο δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής (στην Ιαπωνία)», δήλωσε ο Βάις. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές άμεσες επιπτώσεις».
No comments:
Post a Comment