Translate this blog

Wednesday, February 1, 2012

Δίκτυο Μεσόγειος SOS: Αντιμέτωπη με τη λειψυδρία η Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, 2007a) – που παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή για λογαριασμό του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον (UNEP) οι προβλέψεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι μάλλον δυσοίωνες. 

 Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα υδατικά αποθέματα της Ευρώπης αποτελεί καίριο περιβαλλοντικό ζήτημα με επικείμενες επιπτώσεις στην οικονομία, στα οικοσυστήματα και στις ζωές όλων μας. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (European Environmental Agency- EEA), ακόμα και αν ήταν δυνατόν να σταθεροποιήσουμε σήμερα τα αέρια του θερμοκηπίου, η αύξηση της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις της – συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης διαθεσιμότητας υδατικών πόρων και των πλημμυρών - θα συνεχίζονταν για πολλές δεκαετίες ακόμα. Η αναγκαιότητα για δράση είναι επιβεβλημένη. 

Τι προβλέπεται για την Ελλάδα 

 Σύμφωνα με τις μελέτες της καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Μαρίας Μιμίκου, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση της επικινδυνότητας των πλημμυρών κατά τη χειμερινή περίοδο και σημαντική επιδείνωση της δριμύτητας της ξηρασίας το καλοκαίρι. 

Προβλέπονται, επίσης, μια σειρά από πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υδροδότηση, οι οποίες είναι: 

 * Μειωμένη αξιοπιστία των άμεσων απολαβών από τα επιφανειακά νερά. 
 * Αλλαγή της αξιοπιστίας των ταμιευτήρων (αυξημένη επικινδυνότητα, εξάρτηση από την εποχιακή παροχή). 
 * Μειωμένη αξιοπιστία των δικτύων διανομής νερού. Οι πιθανές επιπτώσεις στην παραγωγή ενέργειας είναι: 
 * Ακανόνιστες εναλλαγές στο ενεργειακό δυναμικό. 
 * Αυξημένη επικινδυνότητα στην ετήσια παραγωγή ενέργειας. 
 * Μειωμένη διαθεσιμότητα νερού ψύξης κατά τους θερινούς μήνες. 

Επίσης, προβλέπεται: 

 * Αύξηση της ζήτησης του νερού για οικιακή χρήση και άρδευση και ταυτόχρονα μείωση της διαθεσιμότητάς του – κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου και η μεγαλύτερη ζήτηση. 
 * Αύξηση του κινδύνου πλημμυρών και καταστροφών, λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων – ιδιαίτερα σε πόλεις, όπου οι αγωγοί ομβρίων δεν έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές για βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης. 
 * Μεταβολές στη χλωρίδα και πανίδα των ποταμών και των υγροβιότοπων. 

ΠΗΓΗ: econews.gr

No comments:

Post a Comment