Translate this blog

Saturday, February 4, 2012

Το Νότιο Σέλας μέσα από το φακό ενός ερασιτέχνη αστρονόμου


Θέαμα μοναδικής ομορφιάς 

 Μετά από προσπάθεια δύο ετών, ο ερασιτέχνης αστρονόμος, Alex Cherney, απαθανάτισε τα μαγευτικά χρώματα και την ομορφιά του Aurora Australis, γνωστό ως Νότιο Σέλας. 

 Με την εξέλιξη της επιστήμης, η σύγχρονη θεωρία σχετικά με το Νότιο πολικό Σέλας είναι ότι η αιτία αυτών των πανέμορφων χρωματισμών στον ουρανό αποτελεί ο «βομβαρδισμός» των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο.


Αυτά τα ρεύματα εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης έτσι ώστε τα ηλεκτρόνια να εγκλωβίζονται γύρω από τους μαγνητικούς πόλους και οι πυρήνες του Υδρογόνου να διεισδύουν μέσα στην ατμόσφαιρα, κοντά στους μαγνητικούς πόλους, φθάνοντας ακόμη και μέχρι το έδαφος αν και εφόσον έχουν αρκετή ενέργεια από τον Ήλιο. 

 Τα ηλεκτρόνια διεγείρουν τα άτομα του Οξυγόνου και του Αζώτου που υπάρχουν σ΄ εκείνα τα ύψη. Η διέγερση αυτή γίνεται με την μετατόπιση των ηλεκτρονίων αυτών των ατόμων που όμως όταν επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση εκπέμπουν πλέον φως που είναι χαρακτηριστικό σε κάθε αέριο.

No comments:

Post a Comment