Translate this blog

Saturday, February 4, 2012

Αστική γεωργία για την καταπολέμηση της ανεργίας

Τα πρώτα 156 κηπάρια του Δημοτικού Λαχανόκηπου παρέδωσε στους αντίστοιχους δικαιούχους, ανέργους της περιοχής, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης εγκαινιάζοντας έτσι την υλοποίηση της πλέον καινοτόμου δράσης του Δήμου για τη στήριξη των ανέργων μέσω του προγράμματος της αστικής γεωργίας. 

 Οι δικαιούχοι υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις με το Δήμο Λαρισαίων και παρέλαβαν προς χρήση τις εκτάσεις του Δημοτικού Λαχανόκηπου μαζί με τις «οδηγίες» του Δημάρχου Λαρισαίων για την προστασία του χώρου, αλλά και του περιβάλλοντος, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη συνεργασία των δύο πλευρών. 

Ο κ. Τζανακούλης δεν απέκλεισε μάλιστα τη διεύρυνση της συνεργασίας από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι (άνεργοι) επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις εκτάσεις για να δημιουργήσουν ένα μικρό εισόδημα. «Ο Δήμος Λαρισαίων είναι εδώ για να στηρίξει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ακόμα και να ενθαρρύνει το συνεταιρισμό μεταξύ των καλλιεργητών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος. 

 Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τζανακούλης τόνισε «Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος είναι μια καινοτόμος δράση του Δήμου Λαρισαίων που επιχειρεί να συνδυάσει πολλαπλά οφέλη. Κατ’ αρχήν δίνει τη δυνατότητα σε νέους άνεργους της περιοχής μας να καλλιεργήσουν, είτε για να καλύπτουν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες, είτε – αν το επιθυμούν – για να δημιουργούν έτσι ένα μικρό εισόδημα για τους ίδιους και τις οικογένειες τους». 

 «Ταυτόχρονα κι επειδή το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως σχολεία και ΚΑΠΗ, δίνει επίσης τη δυνατότητα στις ομάδες αυτές να έρθουν κοντά στη φύση και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. 

Τέλος με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε μια παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον διευρύνοντας τους ανοιχτούς χώρους και τους χώρους πράσινου, παρεμβαίνοντας έτσι στο μικροκλίμα της περιοχής, ενώ με βάση της υποχρεώσεις των δικαιούχων του προγράμματος, ένα μέρος της παραγωγής (περίπου το 10%) θα προωθείται προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, μια άλλη επίσης καινοτόμο δράση που στηρίζει τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού». Τέλος κ. Τζανακούλης ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, της Τεχνικής Υπηρεσίας και της ΔΕΥΑΛ για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία του προγράμματος. 

 Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Α. Γαλάτος δήλωσε πως η ανταπόκριση των ανέργων ξεπέρασε τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής και εγγυάται ήδη την επιτυχία του προγράμματος και τόνισε πως στο άμεσο μέλλον θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού (Σχολεία, ΚΑΠΗ, αλλά και απλούς πολίτες) να αποκτήσουν πρόσβαση στο πρόγραμμα της αστικής γεωργίας. 

 econews

No comments:

Post a Comment