Translate this blog

Monday, April 22, 2013

22 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Γης

 

Από βουνά, ποτάμια και καιρικά φαινόμενα « κατακλύστηκε» το λογότυπο της Google, τιμώντας την Ημέρα της Γης που γιορτάζεται για 43η συνεχόμενη χρονιά. 

 Η Ημέρα της Γης εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 22 Απριλίου 1970 και «πατέρας» της ιδέας ήταν ο αμερικανός γερουσιαστής Γκάιλορντ Νέλσον, ο οποίος ήθελε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο πλανήτης σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία. 

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. 

 Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. 

Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

No comments:

Post a Comment