Translate this blog

Monday, April 11, 2011

Παρουσίαση βιβλίου «Τα δάση της Ελλάδας»



Ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Σπύρος Ντάφης παρουσίασε το βιβλίο του «Τα δάση της Ελλάδας» στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Ο συγγραφέας εξέφρασε την πρόθεσή του να γράψει ένα βιβλίο καταληπτό στο ευρύ κοινό, με εικόνες, για να γνωρίσει ο κόσμος τα δάση του ελλαδικού χώρου.

Υπογράμμισε πως αυτό που κάνει τα δάση της Ελλάδας να ξεχωρίζουν είναι η ποικιλία στα είδη των δέντρων, η προσαρμοστικότητά τους στο έδαφος και η φυσική αναγέννηση με την οποία έχουν δημιουργηθεί ανά τους αιώνες, σε αντίθεση με τα περισσότερα δάση της κεντρικής Ευρώπης που έχουν γίνει τεχνητά με φύτευση.

Ο Σταύρος Δήμας, τέως επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Περιβάλλον, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της παιδείας από το σχολείο για να εκτιμήσουν τα παιδιά το περιβάλλον και την αξία του. Επίσης τόνισε τη σημασία των δασών, που στην Ελλάδα καλύπτουν το 26,5% της επιφάνειας της χώρας. Μιλώντας με αφορμή την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας σημείωσε ότι τα δάση μειώνουν κατά 2/3 τη ραδιενέργεια.

Ο Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική νομοθεσία στη χώρα μας. Επισήμανε πως δεν χρειάζονται άλλοι νόμοι για την προστασία των δασών και πως το 80% των νόμων για τα δάση ταυτίζονται με την περιβαλλοντική νομοθεσία των περισσότερων κοινοτικών χωρών.

Ο Γιώργος Αμοργινιώτης, ειδικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος μίλησε για το 2011 που είναι Παγκόσμιο Έτος Δασών, το «πράσινο ταμείο» και έκανε μια επισκόπηση και συνοπτική παρουσίαση των ωφελειών των δασών. Χαρακτήρισε, τέλος, των Σπύρο Ντάφη ως «δάσκαλο όλων των δασολόγων» και εξήρε το πολύχρονο έργο του.

Πηγή Paseges

No comments:

Post a Comment