Translate this blog

Monday, May 2, 2011

Θεσσαλονίκη: ξεκινά η ανάπλαση της Νέας Παραλίας


Αρχίζουν οι εργασίες για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης στα τέλη Μαΐου, στο τμήμα από τους ναυταθλητικούς ομίλους μέχρι το Βασιλικό θέατρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», πρόκειται για την κατασκευή συνολικά 8 πάρκων, ως συνέχεια των 5 που έχουν ήδη παραδοθεί.

Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια.

Σε όλη την περίοδο κατασκευής έχει ληφθεί μέριμνα να αφήνεται ένα κομμάτι της Παραλίας ελεύθερο προς χρήση.

Από το δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για το έργο, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, προέκυψε ανάδοχος η κοινοπραξία «Σιδηροδρομικά έργα ΑΤΕ- Νατούρα ΑΕ», ενώ παρήλθε και το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος για την υποβολή ενστάσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, σε περίπου 20 μέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με την κατασκευάστρια κοινοπραξία, η οποία και θα μπορεί λίγες μέρες αργότερα να εγκαταστήσει τα πρώτα εργοτάξια.

Σε αυτό το διαγωνισμό το εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι η κατασκευάστρια κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο πρόσφερε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό έκπτωσης που αγγίζει το… 52,57%, επί του προϋπολογισμού που κανονικά ανέρχεται σε 44,1 εκατ. ευρώ!

Το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης έχει προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων, αλλά και της αντιπολίτευσης, που ευλόγως διερωτάται εάν η έκπτωση αυτή σημαίνει έκπτωση και στην ποιότητα του έργου.

Ο. Κουράκης δήλωσε στην εφημερίδα ότι «Διασφαλίζουμε με τον τρόπο μας ότι δεν πρόκειται να γίνει έκπτωση στην ποιότητα του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούμε μία ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων με επικεφαλής μηχανικούς που θα παρακολουθούν συστηματικά την πορεία των εργασιών.

Παράλληλα, θα καταθέσω πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ώστε ο αρχιτέκτονας του έργου, Πρόδρομος Νικηφορίδης, να είναι τεχνικός σύμβουλος στο έργο, προκειμένου και με την παρουσία του να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της μελέτης».

Ο κ. Νικηφορίδης επισημαίνει αναφερόμενος στο ποσοστό της έκπτωσης: «Εχω εκφράσει τις επιφυλάξεις μου σε ότι αφορά την τήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της μελέτης, τα οποία για μας είναι πολύ σημαντικό στοιχείο του έργου.

Δεν αρκεί δηλαδή κάποιος να βάλει για παράδειγμα ένα φωτιστικό, αλλά να επιλέξει το φωτιστικό που ορίζει η ίδια η μελέτη, το φωτιστικό που έχει προδιαγραφές τέτοιες που να ταιριάζει με το έργο.

Σύμφωνα πάντως με το πρόγραμμα εργασιών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του αναδόχου και των αρμοδίων, τα συνεργεία δε θα δουλέψουν ταυτόχρονα σε όλο το μήκος του προς ανάπλαση παραλιακού μετώπου.

Ο κ. Κουράκης,τόνισε ότι «η Παραλία θα είναι ανοιχτή για τον κόσμο, για τους πεζούς και για τους ποδηλάτες, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών». Έχουμε, λοιπόν, επιφυλάξεις γι’ αυτήν την έκπτωση. Πιθανόν ο εργολάβος να τα καταφέρει για δικούς του λόγους. Απαιτείται, όμως, μεγάλη προσοχή».

econews

No comments:

Post a Comment